Sidst opdateret:

Afkalkning af luftblander og armatur

Jo oftere du afkalker, jo nemmere er kalken at få helt væk. Der er selvfølgelig ingen grund til at afkalke med syreholdige midler, hvis vandhanen blot er beskidt, men hvis trykket falder, eller vandet ikke kommer ud i én fin blød stråle så er det på tide at afkalke luftblanderen også kaldet perlatoren.

Sådan gør du

 1. Hvis muligt, skru luftblanderen, af med en svensknøgle eller en skruenøgle. Ellers brug en papegøjetang. Anbring eventuelt en klud eller lignende mellem tang og luftblanderen, så tangen ikke laver mærker eller ridser.
 2. Læg luftblanderen i en kop med husholdningseddike eller eddikesyre natten over.

Toptip

Put eddike/eddikesyre og luftblanderen op i en elkedel. Giv det et afkog og lad det stå en halv time, så er luftblanderen og elkedelen klaret på en gang. Husk at skylle elkedlen grundigt bagefter.
OBS ikke alle Elkedler tåler eddike/eddikesyre, så se først, hvad din elkedel tåler i den vejledning der fulgte med elkedlen.

Afkalkning af armatur

Er der behov for det, kan du med fordel benytte lejligheden til at afkalke armaturet.

 1. Tør overfladen på armaturet af med en klud eller den bløde side af en rengøringssvamp. Hvis du har et armatur med en skinnende overflade, kan du bruge glasrens til at få det til at skinne igen. Sidder der kalk udvendigt, kan du komme enten fortyndet citronsyre eller husholdningseddike på kluden og tørre armaturet af.
 2. Brug en gammel tandbørste til at komme ind i revner og hjørner, eksempelvis ved greb.
 3. Skyld armaturet grundigt med rent vand.
 4. Tør armaturet af med en tør klud.

Hvad fjerner kalk?

I Danmark har vi meget kalk i vandet, hvis man bor et sted med meget kalk i vandet, siger man at vandet er hårdt. Det gælder sær her i hovedstadsområdet, hvor vi har noget af Danmarks hårdeste vand. Kalken sætter sig på vandhaner, armaturer, fliser og afløb og ser grimt ud og vandhaner og brusere stopper til. Derfor har vi brug for en effektiv måde at fjerne kalken på. Syre fjerner kalk, men der er fler slags syre, for eksempel:

 • Husholdningseddike
 • Eddikesyre
 • Citronsyre
 • Saltsyre
 • Fosforsyre

Den store udfordring, når vandhanen og blandingsbatteriet skal afkalkes, er at syre potentielt også kan lave skader på armaturet. Derfor er det ikke lige gyldigt, hvilken syre du vælger. Forskellige producenter og rengøringseksperter foretrækker enten husholdningseddike eller citronsyre. Du bør holde dig fra de stærkere syrer som eddikesyre og saltsyre.

Afkalkning med husholdningseddike

Husholdningseddike bruges ublandet til afkalkning. Det er et af de billigste produkter i rengøringsarsenalet, og som findes i alle supermarkeder.

Afkalkning med eddikesyre

Som med husholdningseddike, men HUSK – det er meget stærkere, så brug det kun, hvor du er sikker på, at det ikke gør nogen skade.

Afkalkning med citronsyre

Hvis du vil bruge citronsyre til at afkalke med, skal det fortyndes. Som hovedregel blandet du 1 spsk. citronsyre med 1 liter vand til afkalkning.